Botolinum Toksini

Botolinum Toksini
Botolinum Toksini Nedir?

Botulinum toksini, Clostridium botulinum adlı bakterinin ürettiği bir toksindir. Toksinler mikroorganizmaların yaşam döngülerinde güçlü kalmak, konağa zarar vererek üremeye devam etmelerini sağlayan silahlarıdır. Bu toksin normalde bilinen en güçlü zehirlerden birisidir ve insanlarda “botulismus” denen hastalığı yapar. Bu hastalığın kas güçsüzlükleri ve felçlerle gittiğinin anlaşılması üzerine ilaç olarak kullanılmasının önü açılmıştır. Botulinum toksini kas sinir kavsağında etkisini gösterir ve sinirlerin kasa kasılma emrini vermesini engeller. Böylelikle uygulandığı bölgelerde geri dönüşümlü olarak kas kasılmalarını engeller.

Botulinum toksini laboratuvar ortamında üretilerek bir ilaca dönüştürülmüştür. Botulinum toksini dermatolojide yüz gençleştirmede (dinamik kırışıklıkların tedavisinde), yüz şekillendirmede (masseter botolinum toksini sayesinde yüzün inceltilmesinde) ve aşırı terleme (koltuk altı, el ve ayak) tedavisinde kullanılmaktadır. Buna ek olarak başka bölümler de spastisite ile seyreden hastalıklarda, diş sıkmada, migrende botulinum toksin enjeksiyonlarından faydalanırlar

Peki botolinum toksini bu kadar başarılı yapan nedir?

Botolinum Toksini dünya üzerinde en çok talep edilen ve yapılan kozmetik uygulamadır. Bunun birkaç sebebi vardır. En başta kolay uygulanabilirlik geliyor. Danışanlarımız için uygulama ağrısız, hızlı ve kolay tolere edilebilir. Uygulayan hekim açısından da klinik şartlarında gerçekleştirilebilen ve riskleri az bir uygulamadır. Etkisi hızla ortaya çıkar. Etkisi iki-üç gün içinde başlamakla beraber on gün içinde en güçlü etki ortaya çıkar. İşlemden sonra, öncesi sonrası karşılaştırmasından ortaya çıkan sonuç hem kişi hem de çevresi tarafından net bir şekilde algılanabilir.

Botolinum Toksini ile neler yapabilir?

En baştan başlayacak olursak kırışıklıkları dinamik ve statik kırışıklıkları olarak ikiye ayırırız. Dinamik kırışıklıklar, mimik kaslarımızı kasmamızla oluşan, durağan halde iken kaybolan çizgilerdir. Statik kırışıklıklar ise yüzümüz istirahat halinde iken mimik kaslarımızı kullanmıyorken yüzümüzde gördüğümüz çizgilerdir. Botolinum Toksini uygulamasının ana hedefi dinamik kırışıklıkların tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Ancak statik kırışıklığa doğru ilerleyen yeni yeni oturmaya başlayan çizgilerimizin düzelmesini de sağlayabilir. Oturmuş statik kırışıklıklarımızın derinliğini bir miktar azaltabilir. Mimik alışkanlıklarımız değişince ilerisi için de hem kırışıklıklarımız azalmış olur hem de yenileri eklenmemiş olur.

Botolinum Toksini ile kaş çatmayı engelleyebiliriz, alnımızı yukarı kaldırmamızla oluşan yatay çizgileri silebiliriz. Kaşlarımızı bir miktar kaldırabiliriz. Gülerken oluşan kaz ayağı kırışıklıklarını yok edebiliriz. Botolinum Toksini yapıldıktan sonra cilt kalitemizde artar. Cildimiz parlar ve sivilcelerde azalma olur.

Tedavi kişiselleştirebilir. Sadece kaş kaldırma, sadece kaş çatma bölgesi veya doğal botolinum toksini, oyuncu botolinum toksiniu gibi uygulamalar tercih edilebilir.

Botolinum Toksini ile ne yapılamaz?

Botolinum Toksini uygulaması ile göz altındaki göz çok yakın kırışıklıklara faydalı olamayız. Botolinum Toksini üst yüzde daha etkilidir. Orta ve alt yüzde etkileri daha sınırlıdır. Yine de gülüş planlamalarında ve masseter botolinum toksini ile yüz şekillendirmede botolinum toksininden faydalanabiliriz.

Botolinum Toksininin etki süresi ne kadardır?

Botolinum Toksininin etki süresi 4-6 aydır. İlk uygulamalarda, güçlü mimik hareketlerine sahip insanlarda alışkanlıklar değişene kadar 4 aya sadık kalınması önerilir. Tekrarlayan uygulamalarla mimiklerin gücü azaldıkça uygulama sıklığı 6 aya uzatılabilir.

Botolinum Toksininin yan etkileri nelerdir?

Botolinum Toksininin en önemli yan etkisi kaş çatmaya neden olan kaslara uygulanan ilacın yer çekiminin etkisi ile aşağı doğru sızması ile göz kapağında görülme ihtimali olan düşüklüktür. Bu düşüklük genellikle ilk 10 günde en belirgin olup sonrasında hafifleyerek gerilemektedir. Kaşlarda aşırı kalkma ya da düşmeler olabilir. Tüm yan etkiler geçicidir. Çok nadiren botulinum toksin etken maddesine karşı alerjik reaksiyon gelişme ihtimali de vardır.

Hızlı Form